Skip to main content

Θρομβοφιλία

Θρομβοφιλία - Μύθοι και πραγματικότητα

Είναι γεγονός ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός εγκύων στη χώρα μας λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή ( ασπιρίνη ή χαμηλού μοριακού βάρους ηπαρίνη ). Είναι πραγματικά απαραίτητο αυτό;

Μύθος: η θρομβοφιλία είναι μια σπάνια κατάσταση
Αλήθεια: Μία στις 7 περίπου Ελληνίδες εκδηλώνει κάποια μορφή θρομβοφιλίας κληρονομική η επίκτητη !

Μύθος : οι επιπλοκές της θρομβοφιλίας στην έγκυο γυναίκα ή το έμβρυο είναι συχνές.
Αλήθεια: οι επιπλοκές είναι πολύ σπάνιες αλλά μπορεί να είναι σοβαρές.

Μύθος : είναι απαραίτητος ο προγεννητικός έλεγχος για θρομβοφιλία σε όλες τις έγκυες γυναίκες!
Αλήθεια : ο προγεννητικός έλεγχος για θρομβοφιλία συνίσταται σε ορισμένες γυναίκες με βάση το ιστορικό τους , την ηλικία, το βάρος , τον τρόπο σύλληψης.

Μύθος : υπάρχει αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης των επιπλοκών της θρομβοφιλίας.
Αλήθεια: αντίθετα με την καθιερωμένη πεποίθηση, η λήψη αντιπηκτικών η ασπιρίνης δεν προφυλάσσει από όλες τις επιπλοκές της θρομβοφιλίας. Σίγουρα η λήψη αντιπηκτικών προφυλάσσει ορισμένες κατηγορίες γυναικών από θρόμβωση ( Θρομβοφλεβιτιδα ή πνευμονική εμβολή) , προφυλάσσει κάποιες γυναίκες με αντιφωσφολιπιδαιμικο σύνδρομο και καθ’ εξιν αποβολές και ΔΕΝ προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε έμβρυα με ενδομήτρια ανάπτυξη IUGR (Διαβάστε εδώ τι είναι IUGR: ενδομήτρια καθυστέρηση της εμβρυικής ανάπτυξης)



Μύθος : η ασπιρίνη προφυλάσσει από υπολειπομένη ενδομήτρια ανάπτυξη!
Αλήθεια: η ασπιρίνη προφυλάσσει ορισμένες γυναίκες από τον κίνδυνο ανάπτυξης προεκλαμψίας και μάλιστα αυτής που εμφανίζεται σχετικά νωρίς στην κύηση!

Μύθος : η ενέσιμη χαμηλού μοριακού βάρους προφυλάσσει ή και αντιστρέφει την εξέλιξη της υπολειπόμενης ενδομήτριας ανάπτυξης
Αλήθεια: Δυστυχώς δεν υπάρχουν εμπεριστατωμένες έρευνες που να αποδεικνύουν αυτή τη συσχέτιση. Ο τρόπος αντιμετώπισης της εμβρυικής υπολειπομενης ανάπτυξης παραμένει μια μεγάλη πρόκληση για το σύγχρονο προγεννητικό έλεγχο και την εμβρυική ιατρική!

Ερώτηση: γιατί λοιπόν γίνεται τόσο εκτεταμένη χρήση αντιπηκτικών στην Ελλάδα;
Πιθανότατα γιατί το ασφαλές φαρμακολογικό προφίλ τους επιτρέπει τη χορήγηση τους με την ελπίδα ότι ίσως τελικά να βοηθάνε σε κάποιες μαιευτικές καταστάσεις!
Οι έρευνες άλλωστε είναι σε εξέλιξη και στο συγκεκριμένο κομμάτι υπάρχουν πολλές και αντικρουόμενες απόψεις στη βιβλιογραφία!

Οπως αλλωστε αναφερεται στον όρκο του Ιπποκρατη, ευθυνη του Ιατρού ειναι το 

"ὠφελέειν ἢ μὴ βλάπτειν…"

Στη συγκεκριμενη περιπτωση επικρατεί περισσότερο το δεύτερο.

Ο Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Παναγιώτης Λίβανος, είναι στη διάθεσή σας να σας λύσει οποιαδήποτε απορία!

Athens Embryo Center
Ιατρείο σύγχρονου προγεννητικού ελέγχου
Πορφύρα Λάμπρου 21, Νέο Ψυχικό
Τηλ. για ραντεβού 📞 2106772922
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.