Measure what is measurable...

...and make measurable what is not so

Menu

VBAC – Φυσιολογικός Τοκετός Μετά Από Καισαρική Τομή

VBAC – Φυσιολογικός Τοκετός Μετά Από Καισαρική Τομή: Το 70% των γυναικών που έχουν γεννήσει παιδί με καισαρική και θα προσπαθήσουν να γεννήσουν με κολπικό τοκετό, θα τα καταφέρουν !!! 

Ο Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Παναγιώτης Λίβανος, εξειδικευμένος στην εμβρυομητρική ιατρική  (στο London's Kings College Hospital), ιδρυτής του Κέντρου Προγεννητικού Ελέγχου  " Athens Embryo Center " στην Αθήνα εξηγεί τα πλεονεκτήματα του VBAC τοκετού , τις ενδεχόμενες επιπλοκές και τους παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα επιτυχίας VBAC

Η διαμορφωμένη στο άποψη - δόγμα : "άπαξ Καισαρική, πάντα Καισαρική" --- Ίσχυε τις προηγούμενες δεκαετίες και αφορούσε την εποχή της Καισαρικής με κάθετη τομή στη μήτρα. Από την δεκαετία του ‘70 όμως που άρχισε όλο και πιο συχνά να πραγματοποιείται η χαμηλή εγκάρσια τομή της μήτρας, η πιθανότητα ρήξεως έχει μειωθεί κατά πολύ (<0.7%)

Το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG) υποστηρίζει ότι το vbac (vaginal birth after cesarean) είναι μια ασφαλής επιλογή για την πλειοψηφία των γυναικών που είχαν προηγηθείσα καισαρική, με λιγότερες πιθανές επιπλοκές απ’ ότι μια επαναλαμβανόμενη καισαρική.

Τι είναι το VBAC;

Το VBAC είναι συντομογραφία του Vaginal Birth After Cesarean και σημαίνει επιτυχής κολπικός τοκετός σε μια γυναίκα που έχει γεννήσει το προηγούμενο παιδί της με καισαρική.

Πλεονεκτήματα VBAC

❖ Επιθυμία της γυναίκας να βιώσει την εμπειρία του κολπικού τοκετού
❖ Αποφεύγεται ένα χειρουργείο με τις όποιες επιπλοκές του 
❖ Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
❖ Πιο γρήγορη ανάρρωση
❖ Αυξάνεται η πιθανότητα για επόμενο κολπικό τοκετό
❖ Μειώνεται η πιθανότητα επιπλοκών που σχετίζονται με πολλαπλές καισαρικές τομές όπως λχ ο Προδρομικός ή ο Στιφρός – Διεισδυτικός Πλακούντας

Ποσοστό επιτυχίας Vbac

Το 70% των γυναικών που έχουν γεννήσει παιδί με καισαρική και θα προσπαθήσουν να γεννήσουν με κολπικό τοκετό, θα τα καταφέρουν !!! Οι υπόλοιπες (30%)θα αναγκαστούν να κάνουν επείγουσα καισαρική τομή.

Τι γίνεται αν αποτύχει το VBAC

Θα γίνει καισαρική, συνήθως επείγουσα, ανάλογα με την αιτία της αποτυχίας.
Προσοχή : Ενώ το VBAC έχει λιγότερες επιπλοκές από την επαναλαμβανόμενη καισαρική, στο αποτυχημένο VBAC, οι επιπλοκές είναι περισσότερες.
Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή των υποψηφίων για VBAC πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά από μαιευτήρες γυναικολόγους που αναλαμβάνουν VBAC και να υπάρχει καλή ενημέρωσή τους.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι / επιπλοκές του VBAC;

Η σοβαρότερη επιπλοκή είναι η ρήξη μήτρας. Συμβαίνει επειδή η ουλή της προηγούμενης καισαρικής δεν αντέχει τις μεγάλες πιέσεις που αναπτύσσονται κατά την διάρκεια των συσπάσεων. Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι λιγότερο από 1%. Αν συμβεί, απαιτείται υπερεπείγουσα καισαρική για να αντιμετωπισθούν οι απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές, δηλαδή η μεγάλη αιμορραγία για τη μητέρα και η ασφυξία για το μωρό. Μερικές φορές για να σταματήσει η αιμορραγία απαιτείται η αφαίρεση της μήτρας (μαιευτική υστερεκτομή). Για την περίπτωση αυτή απαιτείται η ύπαρξη της κατάλληλης υποδομής στην κλινική και ομάδας έτοιμης να αντιμετωπίσει κάθε επιπλοκή άμεσα.

Ποιες έγκυες είναι κατάλληλες για VBAC;

Οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν την καταλληλότητα μιας εγκύου για VBAC είναι:
❖ Αν υπήρξε κολπικός τοκετός, πριν ή μετά την προηγηθείσα καισαρική, οι πιθανότητες για επιτυχία του VBAC είναι αυξημένες.
❖ Το είδος της τομής στην μήτρα που έγινε στην προηγηθείσα καισαρική. Η χαμηλή εγκάρσια αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχίας. Η ύπαρξη υψηλής κάθετης ή τομής ανεστραμμένου Τ έχει μεγάλες πιθανότητες για ρήξη μήτρας και γι’ αυτό αποφεύγεται το VBAC.
❖ Ο αριθμός των καισαρικών που έχουν προηγηθεί. Δεν προτιμάται για όσες έχουν περισσότερες από δύο καισαρικές.
❖ Πότε έγινε η τελευταία καισαρική. Ο κίνδυνος ρήξης αυξάνει, αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 18 μήνες.
❖ Μαιευτικά προβλήματα που απαγορεύουν τον κολπικό τοκετό, όπως προδρομικός πλακούντας, πολύδυμος κύηση, δυσαναλογία κλπ
❖ Η κλινική που θα γίνει ο τοκετός, πρέπει να έχει την κατάλληλη υποδομή και λειτουργία, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε επείγουσα επικίνδυνη κατάσταση
❖ Η προηγηθείσα ρήξη μήτρας καθιστά απαγορευτική κάθε προσπάθεια για VBAC.
❖ Προηγηθέν γυναικολογικό χειρουργείο με επέμβαση στο σώμα της μήτρας (π.χ. εκπυρήνιση ινομυώματος) αυξάνει πολύ τον κίνδυνο για ρήξη μήτρας.
❖ Το μεγάλο βάρος του νεογνού, άνω των 4000 γραμμαρίων, μειώνει την πιθανότητα επιτυχίας.
❖ Η παχυσαρκία της μητέρας (BMI μεγαλύτερο από 30) μειώνει την πιθανότητα επιτυχίας.
❖ Η παράταση της κύησης μετά τις 40 εβδομάδες, μειώνει την πιθανότητα

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα επιτυχίας VBAC ;

❖ Να έχει προϋπάρξει ένας τουλάχιστον κολπικός τοκετός, πριν ή μετά την προηγηθείσα καισαρική.
❖ Ο τοκετός να αρχίσει αυτόματα μέχρι τις σαράντα εβδομάδες.
❖ Το πιθανολογούμενο βάρος του εμβρύου να είναι λιγότερο από 4000 γραμμάρια.
❖ Η αιτία της προηγηθείσας καισαρικής να μην ήταν κεφαλοπυελική δυσαναλογία.
❖ Ο τράχηλος στην έναρξη του τοκετού να είναι ευνοϊκός, το κεφάλι του παιδιού εμπεδωμένο και η εξέλιξη του τοκετού ομαλή (κάθοδος κεφαλής εμβρύου , διαστολή τραχήλου )


Σύντομες Ερωτήσεις / Απαντήσεις του γιατρού για VBAC τοκετό 

➤ Πώς γίνεται ο τοκετός VBAC;

Πρόκειται για φυσιολογικό κολπικό τοκετό, αλλά με πολύ πιο έντονη παρακολούθηση της κατάστασης του εμβρύου και της μήτρας με συνεχή σύνδεση με το μηχάνημα του καρδιοτοκογράφου.

➤ Μπορεί να γίνει πρόκληση τοκετού VBAC αν δεν αρχίσει ο τοκετός από μόνος του;

Όχι γιατί θα έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες ρήξης μήτρας.

➤ Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωκυτοκίνη (φάρμακο για την δημιουργία ή την ενίσχυση των ωδινών);

Όχι γιατί αυξάνει τον κίνδυνο ρήξης της μήτρας

➤ Επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί επισκληρίδιος αναισθησία;

Ναι, αν η έγκυος την χρειάζεται.

➤ Μπορεί να προβλεφθεί η ρήξη της μήτρας με τον υπέρηχο ή άλλη εξέταση;

Δεν υπάρχουν καλά τεκμηριωμένες μελέτες για αυτό.

➤ Τελικά είναι πολύ επικίνδυνο το VBAC ή να το προσπαθήσω;

Η απάντηση εξαρτάται για κάθε γυναίκα, από τον συνδυασμό των θετικών και αρνητικών παραγόντων που περιγράψαμε παραπάνω. Οι πιθανότητες θα σας εξηγηθούν αναλυτικά και εσείς θα αποφασίσετε αν είναι κατάλληλο για σας, πόσο πολύ θέλετε να βιώσετε ένα κολπικό τοκετό ή αν δεν θέλετε να αναλάβετε το ρίσκο.
Σε κάθε περίπτωση η σωστή επικοινωνία και συνεργασία με τον μαιευτήρα που αναλαμβάνει VBAC τοκετούς είναι θεμελιώδης για τη λήψη της ορθής απόφασης που εξατομικεύεται για κάθε γυναίκα !

Ο Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Παναγιώτης Λίβανος, είναι στη διάθεσή σας να σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά με τον VBAC τοκετό! Η καλή προετοιμασία και εκπαίδευση για τον τοκετό (προγεννητική αγωγή) είναι επίσης πάρα πολύ σημαντική!

Athens Embryo Center
Ιατρείο προγεννητικού ελέγχου
Πορφύρα Λάμπρου 21, Νέο Ψυχικό
Τηλ. για ραντεβού 📞 2106772922
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Συνεργάτες μας

womens care
akeso
gennima
 
electra-wishes
yoga
 

logo

Login or Sign In