Skip to main content

Πώς γίνεται η σύγχρονη παρακολούθηση της εγκύου;

Η προετοιμασία της γυναίκας για την εγκυμοσύνη ιδανικά θα έπρεπε να ξεκινά πριν από τη σύλληψη με απλές εξετάσεις και συμπληρώματα διατροφής!

Πολλές προϋπάρχουσες παθήσεις θα μπορούσαν να επιλέξουν την κύηση και η έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία τους θα βοηθούσαν τοσο τη σύλληψη όσο και την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης! Λχ ρύθμιση θυρεοειδοπάθειας, σακχαρώδους διαβήτη, υπέρτασης , αυτοάνοσων νοσημάτων κλπ

Είναι πιθανό να χρειαστεί η συμβολή ιατρού άλλης ειδικότητας ή /και ειδικού διατροφολόγου.

Κατά την πορεία της εγκυμοσύνης ιδιαίτερη προσοχή δίνουμε στην πρόληψη των κυριότερων επιπλοκών όπως ο πρόωρος τοκετός, οι διαβήτης της κύησης και η προεκλαμψία!

Με εργαστηριακές εξετάσεις και υπερηχογραφικές μετρήσεις μπορούμε από το πρώτο κιόλας τρίμηνο της εγκυμοσύνης (τότε δηλαδή που ξεκινούν όλα) να αναγνωρίσουμε τις λίγες αυτές γυναίκες που μπορεί να γεννήσουν πρόωρα ή να αναπτύξουν σάκχαρο ή υπέρταση ! Μπορούμε με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή από πολύ νωρίς να προλάβουμε την επιπλοκή ή τουλάχιστον να περιορίσουμε την έκταση της βλάβης!

Τα παλαιότερα χρόνια, η παρακολούθηση της κύησης γίνονταν με το Μαιευτικό χωνί για την ακρόαση των παλμών και μαιευτικούς χειρισμούς για να κατανοήσουμε πόσα έμβρυα υπάρχουν ή τον τρόπο που προβάλλουν τα έμβρυα.

Στις μέρες μας όμως και με τις δυνατότητες που παρέχει η επιστήμη μπορούμε να προστατεύσουμε και τις γυναίκες και τα έμβρυα από σπάνιες μεν αλλά πολύ σοβαρές επιπλοκές!

Η έγκυος γυναίκα πρέπει να φτάνει στον τοκετό σωματικά υγιής και ψυχολογικά προετοιμασμένη και να φέρνει στον κόσμο ένα έμβρυο που έχει ελεγχθεί καλά!

Της το χρωστάμε!