Skip to main content

Υπογονιμότητα

Στις μέρες μας ολοένα και περισσότερα ζευγάρια ( ιδιαίτερα γυναίκες ) προσπαθούν να τεκνοποιήσουν μετά τα 40 έτη. Αυτό οφείλεται σε αλλαγή στις κοινωνικές συνθήκες μια και οι γυναίκες σήμερα επιζητούν περισσότερο την ακαδημαϊκή μόρφωση , την επαγγελματική αποκατάσταση και την αυτόνομη οικονομική καταξίωση .

Όσο περνούν όμως τα χρόνια, η γονιμότητα φθίνει τόσο για τις γυναίκες όσο για τους άντρες . Αυτό οφείλεται σε μείωση του αριθμού της ποσότητας αλλά και της ποιότητας των ωαρίων και των σπερματοζωαρίων!

❝Οι μισές από τις γυναίκες άνω των 40 ετών έχουν προβλήματα γονιμότητας, σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM).❞

Μερικά χρήσιμα στοιχεία ανά ηλικιακή ομάδα:
Ηλικία 20 με 30 χρόνων
Η πιο γόνιμη ηλικία και για τα δύο φύλα
Η γυναίκα γεννιέται με 1 έως 2 εκατομμύρια ωοθυλάκια στις ωοθήκες της και στην ηλικία αυτή έχουν απομείνει 100.000 έως 200.000 !
Κάθε μήνα χάνονται περίπου 1.000 και απελευθερώνονται ένα ή το πολύ δύο κατά την ωορρηξία
Οι ωορρηξίες σε αυτή την ηλικία είναι σταθερές.
Στις ηλικίες αυτές ένας υγιής άνδρας παράγει περίπου 80 με 100 εκατομμύρια σπερματοζωάρια σε καθημερινή βάση το καθένα από τα οποία έχει υποβληθεί σε μία διαδικασία ωρίμανσης η οποία υπολογίζεται σε περίπου 75 μέρες .
Η πιθανότητα σύλληψης για ένα νέο ζευγάρι μετρά από ένα χρόνο συστηματικής προσπάθειας είναι αυξημένη και υπολογίζεται σε περίπου 75% Η πιθανότητα σύλληψης ανά κύκλο είναι 20-25%.

Ηλικια 30-35 ετών
Παρουσιάζεται ελαφρά μείωση στα επίπεδα της γονιμότητας τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες!

35 ετών και άνω
Οι μισές μόνο γυναίκες ηλικίας 35 ετών και πάνω θα μείνουν έγκυες με φυσιολογικό τρόπο μετά από ένα χρόνο συστηματικής προσπάθειας!
Επίσης μετά τα 35 αυξάνεται ο κίνδυνος χρωμοσωμικών ανωμαλιών και γενετικών ανωμαλιών οι οποίες και οδηγούν σε αποβολές!
Η πιθανότητα για το σύνδρομο Down στην ηλικία των 35 ετών είναι περίπου 1 στις 250, 1 στις 150 στα 38, 1 στις 100 στα 39 και 1 στις 80 στα 40 έτη.
Επίσης στους άντρες μετά την ηλικία των 35 ετών αρχίζει να φθίνει αυτό οφείλεται σε ένα βαθμό σε συνήθειες όπως το αλκοόλ , το κάπνισμα και το στρες.
Οι άντρες στην ηλικία αυτή παράγουν όλο και περισσότερο σπερματοζωαρια με ανώμαλη μορφολογία και μειωμένη κινητικότητα.

40-50 ετων
Στην ηλικιακή ομάδα 40 έως 50 ετών η γονιμότητα φθίνει ακόμη περισσότερο ιδιαίτερα στις γυναίκες . Επίσης αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα αποβολής η οποία έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό από την παραγωγή εμβρύων με γενετικές ανωμαλίες!
Η πιθανότητα αυτόματης εγκυμοσύνης είναι πολύ μικρή για γυναίκες πάνω από 45 έτη λόγω της εξάντλησης των αποθεμάτων των ωοθηκών αλλά και λόγω παραγωγής παθολογικών ωαρίων!

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως στην ηλικία

• κάτω των 30 ετών οι πιθανότητες σύλληψης αν κύκλο είναι περίπου 20 με 25%,
• των 35 ετών οι πιθανότητες σύλληψης ανά κύκλο είναι περίπου 18%
• των 38 ετών οι πιθανότητες σύλληψης ανά κύκλο είναι 12%.
• Από την ηλικία αυτή και μετά οι πιθανότητες σύλληψης ανά κύκλο είναι μονοψήφιες!

Τι συμβαίνει με τις γυναίκες που λαμβάνουν θεραπείες υπογονιμότητας;
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 40χρονες που λάμβαναν θεραπεία για την υπογονιμότητα είχαν πιθανότητα 25% να καταφέρουν να μείνουν έγκυες. Μέχρι την ηλικία των 43 η πιθανότητα μειωνόταν στο 10% και στα 44 είχε πέσει κατακόρυφα, στο 1,6%.
Επίσης, το ποσοστό αποβολών είναι αυξημένο, 24% για τις 40χρονες, 38% για τις 43χρονες και 54% για τις 44χρονες.

Η βιολογική ηλικία βέβαια κάθε γυναίκας μπορεί να διαφέρει σημαντικά από την χρονολογική της. Οι μελέτες έχουν δείξει ότι η βιολογική «ηλικία» των ωοθηκών σχετίζεται με τη γονιμότητα και καθορίζει τον αριθμό και την ποιότητα των ωαρίων. Η μειωμένη γονιμότητα μετά τα 40 δεν οφείλεται μόνο στην καταστροφή των ωαρίων με την πάροδο του χρόνου, αλλά και στην ελαττωματική τους κατασκευή από την εμβρυική ηλικία. Περίπου 1% των γυναικών θα βιώσει το φαινόμενο της εμμηνόπαυσης πριν από τα 40. Αυτές οι γυναίκες έχουν μειωμένη γονιμότητα μετά τα 30. Είναι χρήσιμο να γίνεται προσδιορισμός των ωοθηκικών εφεδρειών σε γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό πρώιμης ωοθηκικής ανεπάρκειας.

Προσδιορισμός ωοθηκικής εφεδρείας

Η ωοθηκική εφεδρεία ορίζεται ως ο πληθυσμός των ωοθυλακίων που βρίσκονται στην ωοθήκη και έχουν την ικανότητα να επιλεγούν, να ωριμάσουν και να γονιμοποιηθούν. Οι εξετάσεις που γίνονται για να προσδιορίσουμε τη δυνητική γονιμότητα των γυναικών είναι το διακολπικό υπερηχογράφημα, με το οποίο εκτιμάται ο όγκος των ωοθηκών και ορμονικές εξετάσεις όπως FSH, LH, E2,AMH (anti- Mullerian Hormone).

Επιπλοκές

Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι μια άλλη ανησυχία. Στα 40 είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανιστούν προβλήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ( προεκλαμψια ) και διαβήτης, καθώς και προβλήματα του πλακούντα και επιπλοκές κατά τον τοκετό. Επίσης οι γυναίκες αυτές έχουν υψηλότερο κίνδυνο να γεννήσουν πρόωρα. Τα ποσοστά θνησιγένειας είναι μεγαλύτερα, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι παιδιά που γεννιούνται από μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας, ενδεχομένως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Αντιμετώπιση υπογονιμότητας

Οι προγραμματισμένες επαφές, η σπερματέγχυση, η φαρμακευτική διέγερση και η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μέθοδοι που έχουν μελετηθεί για την αντιμετώπιση της υπογονιμότητας αυτών των γυναικών.
Αν και κάθε περίπτωση πρέπει να εξατομικεύεται, εντούτοις έχει αποδειχθεί από μεγάλη σειρά μελετών ότι από τις παραπάνω μεθόδους η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων ζωντανών εμβρύων.
Οι προγραμματισμένες επαφές και η σπερματέγχυση έχουν σχετικά χαμηλότερα ποσοστά επιτυχίας και θα πρέπει να εφαρμόζονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.
Όσον αφορά στη φαρμακευτική διέγερση, οι γυναίκες με υψηλή FSH και πολύ χαμηλή AMH είναι είτε φτωχές απαντήτριες (δηλαδή παράγουν λιγότερα από 3 ωάρια ανά κύκλο διέγερσης), είτε έχουν κακή ποιότητα ωαρίων. Συνεπώς, η φαρμακευτική διέγερση είναι πολύ πιθανό να μην αποδώσει. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να εφαρμοστεί ο φυσικός κύκλος, γνωστός ως «εξωσωματική χωρίς φάρμακα».
Τέλος, οι γυναίκες με πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια ή μεγαλύτερες γυναίκες θα μπορούσαν να βοηθηθούν από τη δωρεά ωαρίων.

Γυναίκες που για οποιοδήποτε λόγο προγραμματίζουν να αποκτήσουν παιδιά σε ηλικία μεγαλύτερη από 40 ετών θα μπορούσαν ενδεχομένως να σκεφτούν την κατάψυξη των ωαρίων τους σε μικρότερη ηλικία για μελλοντική ενδεχομένως χρήση.

Ο Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, Παναγιώτης Λίβανος, είναι στη διάθεσή σας να σας λύσει οποιαδήποτε απορία σχετικά με την γονιμότητα!

Athens Embryo Center
Ιατρείο προγεννητικού ελέγχου
Πορφύρα Λάμπρου 21, Νέο Ψυχικό
Τηλ. για ραντεβού 📞 2106772922
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.